Asztrik érsek

Kerületi találkozó Asztrik érsek sírjánál

Zsúfolásig megtelt a kalocsai Főszékesegyház 2017. január 29-én vasárnap, amikor a kalocsai esperesi kerület hívei, egyházközségi képviselői és papjai zarándokoltak el Asztrik érsek sírjához. Bábel Balázs érsek vízkereszt ünnepén nyitotta meg az Asztrik érsek évet, melynek keretében minden esperesi kerület ellátogat a kalocsai Főszékesegyházba. A kalocsai kerület híveit a főpásztor köszöntötte, majd az ünnepi Szentmisében a napi evangéliumhoz, a nyolc boldogsághoz fűzte gondolatait.

Mindenszentek ünnepe Kalocsán

Zsúfolásig megtelt székesegyházban ünnepelték mindenszentek főünnepét Kalocsán. A Szentmisét Bábel Balázs érsek mutatta be, aki az ünnepi liturgia után megáldotta Asztrik érsek földi maradványait és újonnan kialakított sírhelyét. A főpásztor beszédében kiemelte Izajás próféta látomását az Úr szentségéről, melyből Krisztus által Isten népe is részesülhet. Az érsek kiemelte, hogy katolikus vallásunk a legpozitívabb, hiszen szentek lehetünk. Az üdvözültek elnyerik az emberség teljességét, mely által Isten nyugalmába és boldogságába juthatnak.

A kalocsai Főszékesegyház felújítása közben megtalálták Asztrik érsek relikviáit

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nagy örömmel tudatja, hogy a Szent Koronát hozó Asztrik kalocsai érsek relikviáit azonosították. A magyar kereszténység alapjait letevő hierarchia jeles és legjobban ismert képviselője, aki Szent István király megbízásából II. Szilveszter pápától áldást és koronát kért. A gondviselés a Duna – Tisza tájára vezérelte, előbb Szent Adalbert segítőtársa volt, Rómában bencés szerzetes, élt Szent Márton hegyén és a pécsváradi apátságot Szent Benedek tiszteletére megalapította.