Iskolánkban november 8-án tartottuk a szokásos Márton-napi felvonulást. A gyerekek erre a napra lámpásokat készítettek, és a szépen feldíszített kisudvaron gyülekeztek sötétedéskor. Rövid áhítat keretében megemlékeztünk a szentről, aki mély hitével vált példaképpé. Meghívtuk erre az ünnepre az óvodásokat is, hogy ajándékba kapott lámpásaikkal velünk ünnepeljenek.

A magyar szentek és boldogok ünnepén, 2018. november 13-án szentmisét mutatott be Dr. Bábel Balázs érsek a Baja-Belvárosi Szent Péter és Pál plébániatemplomban. A főpásztor szentbeszédében a szentek összekötő szerepéről elmélkedett. Emlékeztetett rá, hogy négy éven keresztül minden nap valamelyik hírhez csatoltan hallhattuk, hogy hogyan harcolt egy katona a nagy háborúban. Néha az volt az érzés, hogy nem is veszítettük el az I. világháborút, hiszen minden nap egy hőstettel emlékeztünk az eseményre.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye a 2000-ben megtartott egyházmegyei szinódus óta évről évre fórumot szervez az aktuális lelkipásztori témában. 2018. november 11-én Kalocsán került megrendezésre az idei fórum a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben. A téma a fiatalság megszólítása és evangelizációja volt. Az első előadásban a Püspöki Konferencia által készíttetett jelentés került feldolgozásra.

Bábel Balázs érsek tartott szentmisét minden elhunytért a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A főpásztor beszéde kezdetén személyes élményét mesélte el. A kriptában járva meglátogatta első elődje Szent Asztrik sírját, s közben ránézett arra a sírhelyre, amely a következő kalocsai érsek sírja. Furcsa élmény lehet annak, aki előre láthatja, hogy valószínűleg hol fogják megfáradt testét nyugalomra helyezni.

Ünnepi szentmisét mutatott be Bábel Balázs érsek Mindenszentek főünnepén a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. Az ünnepi szentmisén koncelebráltak a város papjai. A szentbeszédben a főpásztor az üdvösségről beszélt, mint az emberi élet végcéljáról.

A tehetséges ember minden korban megtalálja a helyét, és azért dolgozik, hogy elérjen valamit a pályán. Aki csak langyosan közelíti meg a szakmáját, az annyit is kap vissza, és nem sírhat, ha aztán nem döngeti a csúcsokat.”

Molnár Piroska

Találkozót tartottak az egyházmegye különböző csoportjai Kalocsán 2018. október 27-én. A hitoktatói továbbképzésen túl, megrendezésre került az egyházmegyei családi nap, valamint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Karitász helyi csoportjai is összegyűltek.

 

A kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda 233 kisdiákja és nevelőik közösen imádkozták a szentolvasót október 18-án, csatlakozva az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű egész világot átölelő imalánchoz.

1970-ben alapították, így a 48. alkalommal rendezték meg az International Children's Art Exhibition-t, Japán egyik legnagyobb, nagy nemzetközi elismertségű gyermekrajz pályázatát.

A Szakács Tibor káplán atya által koordinált önkéntes akcióban 31 diákunk vett részt. Volt, aki csak egy napon tudott jönni, de szép számmal akadtak olyanok is, akik mindhárom napon dolgoztak. A munkálatok színhelye az iskola és a kollégium területe volt, hat fiú pedig a kiskunmajsai Felső-temetőben nyugvó papok és hősi halottak sírjainak rendbetételében vett részt.