Szentimrés diákok Lengyelországban

A Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola ötödikes diákjai és tanárai a lengyelországi Woznikiben jártak, ahol a helyi általános iskola vendégei voltak. A látogatást a Tomicei járás polgármesterének Witold Grabowskinek, a lengyel iskola pedagógusainak és a Szent Imre Iskola igazgatójának, Papp Zsoltnak és kollegáinak közös, ismerkedő, kapcsolatteremtő találkozásai előzték meg.

Október 12-én indult a lelkes, diákokból és pedagógusokból álló 22 fős delegáció a határon túlra, hogy az angol nyelv segítségével új barátságok köttessenek és fölfedezzék Európa egy darabját, azt az országot, melyhez történelmi szálakkal is köt minket a múlt.

A lengyel iskolások és pedagógusaik izgalommal, szeretettel vártak. Az ismerkedést, barátságok megszületését, az angol nyelv használatát nagyon változatos, sokrétű program segítette.

A kommunikációt és a jó hangulatot megalapozta az iskola diákjainak, tanárainak közös, vidám, megható köszöntése, melyet egy lengyel-magyar-angol nyelven tartott óra követett. Ezek után a lengyel és magyar gyerekek kreatív rajzos projektmunka közben önfeledten együtt alkottak, ismerkedtek. Ezen a napon kirándultak Bochnia sóbányájába, ami 120 m mélyben történelmi, technikai kalandtúra és élménytúra volt. Este a nap zárásaként a helyi cserkészek készültek ismerkedős játékokkal és tánccal.

A szombati nap volt az utazás egyik fénypontja, hiszen Európa legnagyobb vidámparkjában töltötték a nap nagy részét a lengyel és magyar gyerekekkel. Az Energylandia-ban igazi vidám felszabadult gyerek lehetett minden résztvevő. Csodálatos, parkosított, gondozott környezetben, izgalmas játékokon tehették próbára bátorságukat.

A Miniature Parkban, Inwaldban Lengyelország és a világ híres épületeinek miniatűr mását járhatták körben. 5 D-s mozifilm és sárkányokkal teli vár is a látnivalók része volt.

Az estét a lengyel családoknál töltötték a magyar gyerekek és az iskolában egy táncmulatsággal zárták a napot.

A Woznikiben töltött napokat vasárnap a falu 770 éves fatemplomában tartott szentmisével ünnepeltük. Hazaindulás előtt Wadowicében II. János Pál pápa szülőházát és a benne méltón kialakított interaktív kiállítás megtekintésével búcsúztunk az országtól.