Lengyel diákok a Szent Imre Iskolában

Április 12-től 15-ig a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola ötödikes diákjai látták vendégül a lengyelországi Wozniki általános iskola 16 diákját és 6 tanárát. A küldöttség tagja volt még Witold Grabowski, Tomice járás polgármestere, hiszen az Ő és Papp Zsolt iskolaigazgató együttműködésének köszönhető a két iskola közötti testvériskolai kapcsolat kialakítása.

Októberben már 4 napot együtt töltöttek a lengyel és magyar diákok Lengyelországban, ahol a közös programok során barátságok születtek, így már ismerősként, nagy szeretettel és izgalommal köszöntötték egymást Kecskeméten.

A Magyarországon töltött idő alatt az angol nyelv segítségével kommunikáltak a gyerekek, hiszen a nyelvgyakorlás fontos része a programnak. A lengyel diákok egy kreatív játék során ismerkedhettek meg a magyar iskolával, de volt közös fergeteges hangulatú táncház is.

A magyar családoknál töltött idő erősítette a két nemzet közötti bizalom, befogadás és szeretet érzését. A közös budapesti kirándulás során ellátogattak az Országházba, a Budai várba és játszottak a Csodák Palotájában.

Kecskemét nevezetességeit is megismerhették, hiszen bekukkanthattak a Katona József Színház kulisszái mögé és kipróbálhatták a Leskowszky hangszergyűjtemény hangszereit egy közös zenélés során. A program zárásaként vasárnap közös szentmisén vettek részt a Nagytemplomban, melynek végén a lengyel gyerekek egy magyar dal eléneklésével köszöntötték a híveket, majd a magyar gyerekek a Czestochowai Fekete Madonnáról szóló lengyel dallal viszonozták kedvességüket. A szentmise végén a delegáció vezetői meglátogatták a Wojtyla házat, találkoztak annak vezetőjével Farkas P. Józseffel, aki segített megteremteni a két iskola közti kapcsolatot.

Ez a 4 nap a testvériskolai kapcsolat második, gyerekprogramokkal, ismerkedéssel megtöltött állomása volt. Májusban a kapcsolat egy újabb találkozással folytatódik, amikor is a szentimrés diákok egy természettudományos vetélkedőre utaznak Lengyelországba.