Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny Kiskunhalason

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumból indult útjára 18 évvel ezelőtt a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny, melynek idei rendezvényén elsőként dr. Döme Ottó iskolánk nyugalmazott tanára köszöntötte a megjelenteket az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnökeként.

 

Az egyesület tiszteletbeli tagjai közé fogadta Szász Jenőt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökét, Bányai Gábor országgyűlési képviselőt és Balázsfi Csabát, Nyirő József unokáját. A verseny a hagyományoknak megfelelően általános és középiskolás kategóriában zajlott, összesen harminc versenyző részvételével. A fiatalabb versenyzők Nyirő József Székelyek című novelláskötetéből olvastak fel részleteket, míg a középiskolások Tamási Áron Rügyek és reménység című művéből idéztek.

 

Az általános iskolások eredményei:

1. Takács Alina – Baja, 2. Szász Anita - Gyergyóújfalu, 3. Fodor Dorottya – Gyergyóújfalu.

 

A középiskolások eredményei:

1. Tabajdi Anna - Kiskunmajsa, 2. Fejes Fanni - Kiskunmajsa, 3. Nagy Norbert – Bibó-gimnázium.

Bányai Gábor különdíját Tóth Anna iskolánk tanulója érdemelte ki.

 

A kárpátaljai résztvevőknek a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium nevében Téglás László adott át emléklapot és ajándékokat.

 

Az esemény zárásaként a jelenlévők Hozdik Zsolt kanonok-plébános áldását követően megkoszorúzták és virágokat helyeztek el a Semmelweis téren öt évvel ezelőtt elültetett Erdélyi Csillagok Fájánál.