„Fedezd fel az örökséged! - 2018”

Két tomoris csapat is az erdőismereti vetélkedő országos díjazottjai között

A tavasz folyamán 161 háromfős csapatban közel 500 középiskolás fiatal mérte össze a tudását a „Fedezd fel az örökséged!” című országos erdőismereti vetélkedő 2018-as kiírásában. Intézményünkből, mely ökoiskola, két csapat vágott neki a megmérettetésnek, ami végül mindkettő számára nagyszerű eredménnyel zárult.

A Kádár-Német Vivien, Rávai Attila és Telek Péter 9.A osztályosok által alkotott csapat kevéssel maradt le a dobogóról: országos 4. helyezést ért el. A Fodor Sára 9.A, Répás Aliz 9.B és Telek János 11.A összetételű másik csapatunk pedig (amellett, hogy a szintén igen jó, országos 12. helyen végzett a csapatok rangsorában) a legjobb videónak járó különdíjban részesült. Az eredményre annál is büszkébbek vagyunk, hogy diákjaink több szakirányú középiskola csapatánál is jobbnak bizonyultak, ill. hogy egyetlen másik intézménynek sem jutott be két csapata is a díjazottak közé.

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett vetélkedő idei témája a klímaváltozás volt: az első négy, online fordulóban az erdők és a fák pozitív, a klímaváltozás hatásait csökkentő szerepét, a klímaváltozás már napjainkban is megtapasztalható jeleit és a környezeti változásokra adható válaszokat kellett bemutatniuk a csapatoknak. Az utolsó forduló terepi feladat volt: egy 5 perces videóinterjúban kellett a fiataloknak megszólaltatniuk idős rokonukat, ismerősüket, a környékük erdőinek ismerőjét arról, hogy milyenek is voltak az erdők egy emberöltővel korábban, mit adtak az erdők az akkori embereknek, hogyan változtak az elmúlt időszakban, és milyen tanácsokat tudnának adni a fiatalabb generációknak az erdők megőrzése érdekében. A kisfilmek közül több is megtekinthető, és a versennyel kapcsolatos további érdekességek is olvashatók a vetélkedő facebook oldalán (www.facebook.com/fedezdfel).

Az első 10 helyezett csapat tagjai és a különdíjasok értékes nyereményekben részesültek, és április 27-én személyesen is megismerkedhettek a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatásaival, hiszen a budapesti Hármashatár-hegyi Kiránduló Központban tartott ünnepélyes díjátadót követően erdész szakemberek vezetésével terepi programon vehettek részt a Pilisi Parkerdő területén.