Szent István ünnepe Kalocsán

Szent István király, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, augusztus 20-án ünnepi szentmisét mutattak be Kalocsán a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. Az ünnepi szentmisét és szentbeszédet Mons. Dr. Tóth Tamás pápai káplán, a Pápai Magyar Intézet korábbi rektora, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára mutatta be. A szentmise kezdetén Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte a megjelenteket, valamint a főcelebráns atyát. Kiemelte, hogy öröm számára, hogy Tamás atya, mint a Kalocsai Egyházmegye papja visszatért az Örök Városból, és immár közelebb munkálkodik a Főegyházmegyéhez, illetve az Anyaegyházmegyében is módjában áll lelkipásztori szolgálatot teljesíteni. A főpásztor megáldotta a magyarok kenyerét. A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A búza gyűjtéséhez igazodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeztek.

Idén augusztus 4-én került megrendezésre az Összeöntés Ünnepe, amelyre a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét várták, melyet ünnepélyes keretek között egyesítettek.

A legnagyobb esemény helyszíne idén Pécs városa volt, ahol augusztus 20-án a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldották a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét.

Az ünneppel párhuzamosan Kalocsán is megáldásra került egy ilyen kenyér.

A áldás után a főpásztor megkérte Tamás atyát a szentmise bemutatására. Az ünnepi liturgia után a városi ünnepség, majd a koszorúzás következett.