Búcsúi Szentmise és ima a teremtett világ védelmének imanapján Ludasszálláson

Címkék

Búcsúi Szentmisét, vadászati évadnyitót, valamint a teremtett világ védelmének imanapját tartották a Kalocsa melletti Ludasszálláson 2018. szeptember 1-jén. A Szentmisét és szentbeszédet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be. A rendezvény házigazdája Mészáros István kanonok-prépost volt, aki az ünnep kezdetén köszöntötte a megjelenteket, és méltatta az összejövetel jelentőségét. Megköszönte a főpásztornak, hogy számos főpásztori kötelezettsége mellett is talált módot arra, hogy ezt a búcsúi szentmisét Ludasszálláson az idei évben is bemutassa.

21 22  23

„Talán, megszoktuk már és természetesnek vesszük, hogy itt, a semmi közepén szeptemberben vadászati évadnyitó Szent Hubertus-misén veszünk részt, amelyet a kalocsai érsek celebrál, a Főszékesegyházi Kórussal, viseletbe öltözötten, lobogókkal. Bizton állíthatjuk, ilyen – ezekkel az adottságokkal – az országban sehol máshol nincs.” – mondta. Közös erőfeszítés és ünnep, sokak áldozata és munkája van abban, hogy idén 12-ik alkalommal gyűltek össze eköré a kis kápolna köré, a Farmer Vadásztársaság területén. Köszönettel mondott azoknak, akik önzetlenül, lehetőségeikhez mérten áldozatot hoztak a mai ünnepi alkalom nívós lebonyolítása érdekében.

32   23  25

A kápolnát Istenszerető emberek emelték 1887-ben, de az elköltözések után a gazdátlanság és az idő romba döntötte. 2007-ben Tóth Kálmán vadász lelkiismerete szavára hallgatva tétette rendbe. 2007. július 22. óta, amikor is Bábel Balázs érsek újraszentelte a kápolnát.

26 27 28

Azóta minden évben megülik a szentelési évfordulót, s ezt hagyományosan szeptember első szombatján teszik, hiszen a vadászati idény szeptember 1-el kezdődik, s a kápolna – bár mindenkié – elsősorban mégiscsak a vadászok közösségéé, akik Szent Hubertus oltalmát és pártfogását most különösen is kérik, eredményes és szép vadászatok reményében.”

29  30  31

Az érsek prédikációjában felhívta a figyelmet arra az ellentmondásos helyzetre, mely a teremtett világ védelme, valamint a jelenlegi kényelmes életünk között húzódik. Örülünk az atomenergiának, és tudjuk is, hogy szükség van rá, de közben ismerjük pusztító hatását is. Törekszünk arra, hogy minél több elektromos hajtású gépjármű legyen az utakon, de tudjuk, hogy az akkumulátorokhoz szükséges alapanyagokat gyermekmunka keretében kizsákmányoló módon szerzik be. Tudjuk, hogy az autók okozzák a legnagyobb szennyezéseket, de örülünk minden egyes új autógyár felépítésének. Tudjuk, hogy ha a világban mindenki olyan színvonalon élne, mint egy amerikai átlagpolgár, akkor májusra felhasználnánk a Föld energiáinak éves részét, de mégis mindenki olyan színvonalon akar élni, mint az amerikaiak. Mondunk nagy bölcsességeket, mely szerint gondolkodj globálisan, és tégy lokálisan, de a bölcsességgel párosult ész cselekedetei olykor hiányoznak. Mindenkinek nagy felelőssége van a teremtett világ védelmében. Tegyünk meg mindent, és főleg imádkozzunk, hogy az emberiség felismerje a teremtés ajándékának csodáját, melyből felragyog a Teremtő szépsége.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf