Egyházmegyei Veni Sancte és a váci Szent Cecília Kórus látogatása Kalocsán

Címkék

Szeptember 2-án tartották az ünnepélyes egyházmegyei Veni Sancte Szentmisét Kalocsán a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A Szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be.

  41     42 54

Az ünnepen a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa közreműködött, Varga László kanonok-karnagy, OMCE igazgató vezetésével, közreműködött Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész.

43  44  45

A Szentmisét a Kossuth, és a Magyar Katolikus Rádió élőben közvetítette. A szentbeszédben Bábel Balázs érsek ünnepélyesen megnyitotta a magyar katolikus oktatás 1022. tanévét, hiszen 996-ban már a történetírás által igazolva mondhatjuk, hogy a Szent Márton hegyen már elkezdődött a rendszeres katolikus oktatás. Méltán lehetünk büszkék a katolikus oktatás hazai történelmére, hiszen korábban működött, mint a magyar államiság. Beszédében felidézte Kalazanci Szent József nyomán a jó tanár ismérveit, jó tulajdonságait, a tanulékonyságot, s az igazság keresésének igényét. Az iskola értéke az igaz tanítás, és az igaz gyakorlat kettősségén múlik. Milyen a jó iskola? Talán az a feladata, hogy informáljon? De informálni a gép is tud. Persze a gépies információk közül csak az ember tudja kiválogatni a szükséges és elégséges dolgokat. Oktat? Igen. Oktatni csak az ember tud. Látja, hogy mennyi az illető talentuma, s ennek megfelelően osztja a tananyagot. Akinek öt talentuma van, annak nem szabad megelégednie a kettessel. Abból ki kell hozni a legtöbbet. A nevelés? A jó iskola nevelni tud. Ez is emberi feladat. Nevelni csak emberek tudnak. Emberi személyiséget, csak emberi személy tud nevelni, kiteljesíteni. Erre csak a nevelő ember képes. Ekkor válik az oktatás igazsága megszemélyesítővé. Az igazság véső alapja maga az Isten. XVI: Benedek nem véletlenül választotta jelmondatának, hogy „az igazság munkatársai”. Itt az igazság Jézus Krisztust jelenti, aki a teljes igazság. Dosztojevszkij szerint, ha a földön miden igazságot megismernénk, de nem ismernénk meg az isteni igazságot, akkor nagyon szegények lennénk. Ha választani kéne minden más igazság és Jézus Krisztus között, akkor én Jézus választanám – írja Dosztojevszkij. Az igazság teljessége ő, akit követni kell, hogy elérjük őt. A katolikus iskolák erre törekszenek. Ki akarják nyitni a kapukat a teljes igazság felé. Ha csak a földi életre nevelünk, akkor az csak torzó, mert örök életre vagyunk teremtve. Nekünk egyetemes módon kell tekinteni az egyszerre egészre. Az egyházi iskolában tanító pedagógus a teljes igazságra nyithatja ki az ajtót. Egy híres tanár, aki ma tankönyveket ír arra a kérdésre, hogy mi a tanár legnagyobb erénye ezt mondta, a hitelesség. S ha valaki visszaemlékezik gyermekkorára, akkor azok voltak a meghatározóak, akiknél a gondolat a szó, és a tettek egybevágtak, akik hiteles emberek voltak. Jézus korának tanítóit bírálta a mai evangéliumban, gogy mást mondanak és mást tesznek, s majd felsorol egy bűnlistát, szinte a mélylélektan témáit kimerítve. A hiteles ember képes távol tartania magát mindezektől. A Lélek szerint élő hiteles élet a bűnök helyett erényeket kovácsol. Legyen bennünk kitartás a jóban, hogy hiteles életet élve az év végén tiszta szívvel adhassunk majd hálát a mindenható Istennek. – mondta beszédében a főpásztor.

47    46    48

Az ünnepi Szentmisére elzarándokolta a váci Szent Cecília Kórus tagjai, akik a Szentmise végén egyházzenei áhítatot adtak, majd imádkoztak Szent Asztrik sírjánál. Az érsek, mint korábbi váci egyházmegyés szeretettel köszöntötte őket, s mutatta be a felújított székesegyházat. Saját bevallása szerint a kórus éneke visszarepítette őt az időben húsz évvel ezelőttre, amikor még minden vasárnap, és ünnepen hallhatta őket.

                      49                              50

Az ünnepet közös ebéd követte, s a kötetlen hangulatú együttlét után a kórus tagjai ellátogattak az Astriceum Érseki Múzeumba, ahol ismét a főpásztor fogadta őket. Az ünnepi tárlatvezetést a múzeum tervezője, és építője, Vörös Márta egyházmegyei főépítész tartotta személyesen. Végigkalauzolta a vendégeket a barokk Ars Sacra, Ars Liturgica kiállításon, valamint a Szekeres Erzsébet által készített textilkiállításon, és a legújabb Prokop Péter kiállításon is. A kórus tagjai a nap végén élményekkel gazdagodva tértek vissza Vácra, a tartalmas nap végeztével.

51  52  53

 

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf