2018

Dr. Bábel Balázs érsek Baja város díszpolgára

Baja – német nevén Frankenstadt – Bács-Kiskun megye déli részén, a Duna bal partján fekvő komoly város. A várost és határát – mint földesúr – a kincstár (kamara) foglalta le magának. I. Lipót császár 1696. december 24-én szabadalmas kamarai mezővárossá nyilvánította. (A dátummal, Ádám-Éva napjával magyarázható Baja címere, mely az első emberpárt ábrázolja a paradicsomi almafa alatt.) Ehhez kötődnek a város napi kitüntetések. A 2018. évben is a Baja városáért tevékenykedőket tüntettek ki.

KEFIR – Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön a missziós kereszttel

Kiskőrösön került megrendezésre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozója a KEFIR 2018. november 17-én. A rendezvény a kiskőrösi Bem József Általános Iskolában vette kezdetét. Seffer Attila kiskőrösi esperes plébános köszöntötte a megjelenteket, majd Ivanics Zoltán ifjúsági referens atya szólt a jelenlévőkhöz.

Szent Márton ünnepe a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában

Iskolánkban november 8-án tartottuk a szokásos Márton-napi felvonulást. A gyerekek erre a napra lámpásokat készítettek, és a szépen feldíszített kisudvaron gyülekeztek sötétedéskor. Rövid áhítat keretében megemlékeztünk a szentről, aki mély hitével vált példaképpé. Meghívtuk erre az ünnepre az óvodásokat is, hogy ajándékba kapott lámpásaikkal velünk ünnepeljenek.

Ünnepi szentmise és könyvbemutató Baján

A magyar szentek és boldogok ünnepén, 2018. november 13-án szentmisét mutatott be Dr. Bábel Balázs érsek a Baja-Belvárosi Szent Péter és Pál plébániatemplomban. A főpásztor szentbeszédében a szentek összekötő szerepéről elmélkedett. Emlékeztetett rá, hogy négy éven keresztül minden nap valamelyik hírhez csatoltan hallhattuk, hogy hogyan harcolt egy katona a nagy háborúban. Néha az volt az érzés, hogy nem is veszítettük el az I. világháborút, hiszen minden nap egy hőstettel emlékeztünk az eseményre.