„72 óra kompromisszumok nélkül” – részvétel második alkalommal az országos önkéntes akcióban

Intézményünk e tanév őszén második alkalommal kapcsolódott be a „72 óra kompromisszumok nélkül” elnevezésű országos szociális önkéntes programba. Az önkéntes munkavégzés megtapasztalása fontos a személyiségfejlődés alakulása során, a pedagógiai nevelés részét is képezi. Hozzásegíti a gyermeket, hogy meg tudja becsülni a felnőttek, a társai és saját munkáját. Megtapasztalhatja, hogy értékes tevékenységet folytat, másokért ő is tud tenni.

A tavalyi év során, az első megmozdulásunk alkalmával az iskola szürke beton udvarát tettük színesebbé. Kreatívan próbáltuk bővíteni a kinti, szabadidős játékok tárát a lehetőségekhez mérten. Alapos tervezés és előkészítés után vittük fel a felületre ecsettel az aszfalt játékokat, melynek megvalósításában a pedagógusok és a tanulók is részt vettek. Így, a közös kivitelezéssel igazán magunkénak érezhettük munkánk gyümölcsét.

Ezévben a maradék festéket felhasználva folytattuk az udvaron lévő sportpálya vonalainak és a tavaly kivitelezett játékok felújítását. A munkában október 11-én, pénteken délelőtt a 6. b és a 8. b tanulói vettek részt, valamint a délután folyamán több felső tagozatos diák is segítkezett a pedagógusok mellett.

Idén az önkéntes tevékenység kibővült. A nyolcadik évfolyam tanári vezetéssel a környezet megtisztításában vette ki részét: szemetet szedtek október 10 -én csütörtökön a 6. és 7. tanórában. Az önkéntes munkavégzés során a Fő utcán haladva, a város központjától a Zrínyi utcáig végezték a terület megtisztítását. A tanulók szinte egymással versengve, aktívan vettek részt a hulladék összegyűjtésében, s munkájuk révén nyolc zsák szemetet gyűjtöttek össze.

 

Horváth Hedvig

hittanár-nevelőtanár

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda