Példaképek Kiskunhalason

A kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda a héten kiemelkedő eseményekkel emlékezik a Szent László-emlékév és az Asztrik év megnyitására, valamint különleges vendéggel folytatja a Példaképek című „találkozás-sorozatot”. 

Az iskola témahetet indított ma, melyet Dózsáné Mohos Mónika igazgatónő nyitott meg a reggeli áhítat keretében. Mint mondta, a 2017-es esztendőt Szent László-emlékévvé nyilvánították a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az intézményvezető kiemelte: Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Ismertette azt is, hogy az Asztrik évet Dr. Bábel Balázs kalocsai érsek hirdette meg 2017-re, ezzel is emlékezve az első kalocsai főpapra, aki II. Szilveszter pápától hozta a Szent Koronát Szent István király részére.

A diákok a héten több olyan programnak is részesei lesznek, amellyel Asztrik érsekre és a lovagkirályra is emlékeznek. Az alsó tagozatosok rövid előadásban és játékos feladatokkal ismerik meg Asztrik érsek életét. Osztályrajzot készítenek és egy mozaik képet állítanak össze, melynek részleteit egy térkép segítségével kutatják fel az iskola épületében.

A felső tagozatosok megtekintik az Asztrik érsekről szóló „Megtört csontjaim is örvendeznek” című dokumentumfilmet, az érsekről szerzett ismereteiket pedig egy teszt kitöltése során adják vissza.
\r\nA héten folytatódik a Példaképek elnevezésű sorozat is, melyet az iskola azért indított 2016 őszén, hogy a gyerekek a tudomány, a kultúra, a sport, a szociális területek olyan kiválóságaival találkozzanak, akik mély hitükről, vallásos életükről is tudnak tanúságot tenni. Az intézmény vendége lesz Hummel Gizella liturgikus ötvösművész, aki II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmából készített a pápa által használt miséző kelyhet és ciboriumot. 
\r\nÁm nem ez élete legcsodálatosabb alkotása. Az intézmény Hummel Gizella személyében egy olyan vendéget fogad, aki elkészítette az Asztrik érsek által Szent István királynak hozott Szent Korona méretazonos másolatát is, amelyet a tervek szerint magával hoz. A Szent Korona, a jogar és az országalma másolatát így a diákok közvetlen közelről is megtekinthetik. A klenódiumokról Mireisz Tibor tart majd előadást a Szent Korona keresztény küldetése címmel, amely segíti a diákokat abban, hogy megismerjék a Szent Korona minden apró részletét.

A témahét Hamvazószerdán közös szentmisével zárul.

 

Fotó: Kuris István László