„Egységért és a békéért”

Szent Pio atya mondta:”képzeld csak el, mennyire megváltozna a világ, ha egy millió gyermek imádkozná a rózsafüzért.” Ezen gondolaton felbátorodva született meg a kezdeményezés, amely a „Millió gyermek imádkozik együtt az egységért és a békéért” nevet kapta, és mint a neve mutatja, célja, hogy minél több gyermek imádkozzon együtt az egységért és a békéért. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium is bekapcsolódott ebbe az imádságos kezdeményezésbe október 18-án, amelynek keretein belül több mint harminc fiatal ismerkedett meg a rózsafüzér imádsággal, és imádkozott el egy teljes rózsafüzért Dr. Finta József érseki helynök, plébános atya vezetésével.

A rózsafüzér gerincét az 5×10 Üdvözlégy imádkozása alkotja, oly módon, hogy a szövegben Jézus neve után beillesztjük az egyik titkot. A titkok Jézus életére, illetve üdvtörténeti szerepére vonatkozó mondatok. A rózsafüzér titkai:  örvendetes, fájdalmas, dicsőséges  és világosság.

Ez egy meditatív imádság, amelyben a lényeg nem a kimondott szavakon van, hanem azokon keresztül a Máriával együtt imádkozó hívő bekapcsolódik Jézus (és így a Szentháromság) titkainak szemlélésébe.

Szent II. János Pál pápa mondta:” Hiszek ezen ima hatásában, mint a családok és a világon meglévő béke forrásában.

 

Boldog Tamás