Adventváró lelki nap Kalocsán

A Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye köznevelési intézményében dolgozók, valamint az iskolalelkészek adventváró lelki napját rendezték meg Kalocsán 2018. december 1-jén. A nap Szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Bábel Balázs érsek volt. 
\r\n 3      3

A főpásztor beszédében kiemelte a nevelés kultúrtörténeti szerepét. Az ókori görög világ nevelésről alkotott fogalmából, valamint a latin educatio szóból kiindulva határozta meg a nevelés magasztos hivatását. A tanítás szolgálatában dolgozóknak minden lehetőséget fel kell használni, hogy a tanulók épülhessenek. A napi evangéliumból idézve beszélt arról a főpásztor, hogy az idő számunkra a legfontosabb kincsek egyike. A legnagyobb, amit el lehet lopni az embertől az az idő. Saját tapasztalatát mesélte el, amikor káplán korából származó emléket idézett fel. A nyár közeledtével a tanárok egyre többször kivitték a gyerekeket a templom melletti nagy térre, s maguk a hűvösbe vonultak beszélgetni, s csak akkor léptek közbe, ha a tanulók komoly rendbontást követtek el. Időrablás ez. Milyen jó lehetőségük lett volna arra, hogy játékos formában, az megszokott iskolai körülményeken kívül értelmesen töltsék el az időt. Nem a szavak fognak hatni, hanem a példa. Mert a szavak elmúlnak, de a példák vonzanak. Az érsek felhívta a figyelmet a közelgő adventi időre. Egy ilyen jelentős felkészülési időszak nem a nagy tetteknek az ideje. Ennek az időszaknak a helyes jelmondata a jobban. Ha imádkozom, tegyem mélyebben, ha jót teszek, akkor tegyem nagyobb szívvel, ha dolgozom, tegyem nagyobb pontossággal, s odafigyeléssel. A főpásztor beszéde végén áldott adventi időszakot kívánt mindenkinek, Isten áldását kérte a jelenlévők életére. 

     7   10

A Szentmise után a találkozó előadásait P. Hofher József jezsuita atya tartotta. A téma a cigányság lelki nevelése volt. Az előadó hosszú ideje foglalkozik a cigány-pasztorációval, s most a felnövekvő nemzedékkel foglalkozó nevelők számára hasznos tanácsokat adott. 

11         8

Az előadások szünetében az Astriceum Érseki Múzeum képviseletében Vörös Márta igazgató, és Horváthné Csortán Krisztina múzeumpedagógus hívta meg az iskolákat a múzeum új lehetőségére a múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Egy tanórás, de akár egész napos múzeumpedagógiai programmal bővült ugyanis az érseki múzeum lehetőségtára. A nap közös ebéddel, és közvetlen beszélgetéssel ért véget.

8        14

 

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

               Fotó: Koprivanacz Kristóf