A 72 óra alkotó közösségbe hívott minket…

Nap, mint nap lehetőségünk adódik, hogy embertársaink nehézségét látva segítséget nyújtsunk egymásnak. Olykor egy apró figyelmesség is szeretetközösséget épít egy szükséget szenvedő és támogatója között. Ennek az élménynek az átélését fokozza, ha egy adott közösség össze tud fogni egy cél érdekében építő, tanúságtevő módon. A 72 óra elnevezésű országos szociális önkéntes akció évről évre egyre több fiatalt inspirál a segítő szeretet tevékeny megélésére. Ez a program néhány esetben egyszerűbb vagy olykor összetettebb feladatok megoldásához gyűjt össze lelkes segítő embereket és hatékony megoldásokat.

A kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola munka és tanuló közössége, iskola lelkészünk Szakács Tibor atya vezetésével október 13-án csatlakozott a 72 óra elnevezésű országos szociális önkéntes akcióba. Régóta fogalmazódott az iskolában dolgozó kreatív pedagógus közösség tagjaiban, hogy szeretnék valahogy játékosabbá, vidámabbá tenni iskolánk nagy szürke beton futball pályáját. A 2018/2019-es tanév előkészítése során az ötlet, az elhatározás és a kivitelezés lehetősége egymásra talált. Célunk, hogy tanulóink szabad idejüket a lehetőségekhez mérten, minél inkább közösségi módon, örömteli játékokkal tudják eltölteni. Ezért a palettát bővítve többféle módon alkalmazható játékokat festettünk a szabad felületekre. A munka kivitelezését ötletgyűjtés, tervezés, több egyeztetés, méret vételezés és beszerzés előzte meg. A pálya anyagának megfelelő speciális festékkel dolgoztunk. Fontosnak tartottuk, hogy felnőtt segítőkkel együtt, iskolánk néhány diákja festhesse fel a tervezett mintákat. Így megtapasztalhatták a közösségért való munka élményét és saját munkájuk építő jellegét.

A program a szépülés mellett alkalmat teremtett, hogy egy közös projekt kivitelezésével erősödjenek a kollégáinkkal és a gyerekkel való kapcsolataink. Örömünkre szolgált, hogy délután iskolánk elballagott diákjai, s egyben a plébániai ifjúsági hittanos csoport tagjai váltották a festőmunkálatban fiatalabb társaikat. A munkaszünet perceiben az iskola vezetősége finom frissítővel lepte meg a dolgos segítőket. A sok hajolgatással és guggolással töltött óráért a fizetség a hétfői első óra utáni szünetben játszó, a látvánnyal alig betelni tudó gyermekek öröme volt. Tanulóink a vártnál is változatosabb módon tudják magukat elfoglalni. A megújult pálya pedagógusainknak is segítséget nyújt a játékos tanításban.

 

Horváth Hedvig

hittanár-nevelőtanár

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda