„ Kapud felé … “

A Katolikus iskolák XIII. országos Takáts Sándor történelemversenyének döntőjét rendezték meg 2017. május 20-án a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában. A verseny három előzetes fordulójában elért eredmények alapján jutottak az egy-egy intézményt képviselő csapatok a döntőbe. A verseny és a döntő témája mindvégig az erdélyi kereszténység ezer éve volt. A téma kiválasztásának két dolog is különös aktualitást adott, ebben az évben emlékezünk meg a reformáció indulásának 500. évfordulójáról, s Szent László év is van. Erdély saját protestáns vallást és egyházat adott a kereszténységnek, s Szent László alakja is összeforrott Erdéllyel, annak történelmével, tájaival. Dr. Bábel Balázs érsek úr személyes kérése is volt, hogy az említett évforduló kapcsán a megreformált vallások is kapjanak helyet az országos katolikus történelemverseny megadott témái között.

 

A verseny három írásbeli fordulója feladatainak megoldása során a versenyzők kellő tudásanyaggal vérteződtek fel, nagy jártasságot szereztek az erdélyi felekezetek világában, a templomok felismerése terén. Megismerkedtek Erdély történetének kiemelkedő személyiségeivel, belekóstoltak Erdély néprajzába, sőt olyan emlékeket is kerestek, amelyek településüket és Erdélyt kötötték össze.

 

Így a döntőn már valóban csak a legjobb 11 csapat mérhette össze tudását, tájékozottságát és kreativitását. Előzetes feladatként székelykaput is készítettek, s előadták, miért is kellene egyet állítani iskolájuk elé.

 

A dr. Lakatos Andor vezette zsűri értékelése nyomán az 1. helyet a gödőllői, a 2.-at a kiskunhalasi, a harmadikat pedig az egyik budapesti csapat szerezte meg.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Nemzeti Tehetség Pályázaton nyert összegnek köszönhetően valóban magas színvonalú versenyt, a döntőhöz méltó környezetet tudtunk teremteni az ifjú, tehetséges történészek számára, s értékes jutalmakat vehetett át minden versenyző és felkészítő pedagógus. Emellett a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye is megajándékozott minden fiatalt. Ezek az ajándékok a főegyházmegye múltját és jelenét egyaránt bemutatják.

 

A döntőt követő erdélyi ételekkel is színesített ebéd után minden csapat jó hangulatban távozott intézményünkből, magával víve jó hírünket az ország minden tájára.