„Itt vagyok!” – 72 óra kompromisszum nélkül Bács-Kiskun megyében

Bővül a tapasztalt „72 órázó” települések száma Bács-Kiskun megyében. Tavaly arról írhattunk, hogy Baja, Kiskőrös és Jánoshalma is első alkalommal vett részt az országos önkéntes programban, idén viszont nem lankadt a lelkesedésük, ugyanis újból belevágtak a kalandba. A még nagyobb „72 órás” hagyománnyal rendelkező Kecskemét, Kiskunhalas és Tiszakécske sem maradt ki idén sem, míg Soltvadkerten ismét lelkes általános iskolások kapcsolódtak be a programba.

Míg országosan körülbelül 8000 önkéntes fiatal csatlakozott be a 72 óra kompromisszum nélkül programba, addig Bács-Kiskun megyéből ez a szám 400 fő körül mozgott, ami jó adatnak minősül, főleg, hogy csak minimális volt azok létszáma, akik az Iskolai Közösségi Szolgálat igazolás miatt jelentkeztek elsősorban. Ez pedig sok lelkes fiatalt sejtetett, akik hét különböző településen dolgoztak az október 9-11-i hétvégén.

A legnagyobb létszámmal immár hagyományosan Kiskunhalasról kapcsolódtak be a programba, kb. 150 fővel. Az Alsóvárosi Római Katolikus Plébániáról mentek a fiatalok a különböző munkaterületekre. A feladatok igen változatosak voltak: takarítottak a résztvevők idősek klubjában, rendbe tették az alsóvárosi temető egy részét, könyvtárakban kategorizáltak könyveket, továbbá kerítést és játszótéri padokat festettek.

Kecskemét már a kezdetektől részt vesz a 72 óra kompromisszum nélkül programban, amelyet idén országosan már nyolcadik alkalommal rendeztek meg a három történelmi egyház szervezésében. Sőt, a város egy lépéssel előrébb is jár, hiszen amikor nem volt országosan 72 óra, Kecskeméten akkor is megszervezték a programot. Idén, az előző évekhez képest kicsit kisebb, de nagyon lelkes csapat vett részt a hétvége eseményein. A városban a szervezők igyekeztek nemcsak a munkákat lebonyolítani, hanem a fiatalok számára színes programokkal is készültek. Sőt, a megyeszékhelyen visszatértek a gyökerekhez. Ugyanis a kezdetekben a Szentcsalád Plébánián bennalvós 72 órán vehettek részt a fiatalok, és idén újra felajánlották a szervezők, hogy lehet ezt az opciót is választani. A jelentkezők több mint negyede végül ezt a lehetőséget választotta, de akik nem aludtak bent, ők is részt vettek a programokon, így a visszajelzések alapján mindenki nagy közösségi élményben részesülhetett.

A péntek délutáni megnyitó után a fiatalok különböző csoportokban mentek dolgozni. Voltak, akik a Megyei Kórházban beszélgettek idős, betegemberekkel, míg mások a Máltai Szeretetszolgálatnál segítettek. Akadtak olyanok is, akik a plébánia körül takarítottak, illetve ajándékokat készítettek karácsonyi csomagokhoz, vagy éppen út menti keresztet tettek rendbe. Este Forrai Tamás SJ jezsuita tartományfőnök érdekes elődadásába kapcsolódtak be, aminek fő témája a menekültkrízis volt. Ennek keretében mindenkit foglalkoztató kérdésekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Szombat délelőtt a Máltai Szeretetszolgálatnál, a Wojtyla-házban, az Egyházmegyei Családtalálkozón és Hitoktatói Továbbképzésen, illetve a Szentcsalád Plébánián önkénteskedtek a fiatalok, délután pedig az egész csapat a Széchenyiváros egyik játszóterét tette rendbe, és festette le az ott található graffitis falat, amit ezután majd óvodások fognak lefesteni különböző rajzokkal. A szombatot egy könnyed buli zárta, vasárnap pedig a kiértékelésé volt a főszerep. Ebből kiderült, nagyon tetszett a résztvevőknek, hogy péntek estétől vasárnap ebédig végig közös étkezések színesítették a munkát, mert ezáltal egymást is jobban megismerhették, és így a munkában szerzett örömökkel kiegészülve, hatalmas élményekkel gazdagodtak.

Soltvadkerten immár hagyományosan bekapcsolódott a programba pénteken a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola apraja-nagyja. Az intézményből az elsősöktől egészen a hetedikesekig közel 130 fő áldozta a délutánját az önkéntességre. Lehetne ennél szebb eredménye a 72 órának, hogy már ilyen fiatalkorban is megismerkedhetnek a kompromisszum nélküli önkéntességgel a gyerekek?

A megye többi városában lelkes, kisebb létszámú csapatok tevékenykedtek. Tiszakécskén Tisza-parti szemétszedés, a zsidó temető megtisztítása, a templom szépítése és egy idős, magányos bácsi segítése szerepelt a programban; Kiskőrösön pedig a templom és a plébánia takarítása és a temető karbantartása várta a fiatalokat. Jánoshalmán is többek között plébánia körüli munkákban segíthettek az önkéntesek, míg Baján erdőtakarítással „72 óráztak” a résztvevők.

 

', 'summary': '

Bővül a tapasztalt „72 órázó” települések száma Bács-Kiskun megyében. Tavaly arról írhattunk, hogy Baja, Kiskőrös és Jánoshalma is első alkalommal vett részt az országos önkéntes programban, idén viszont nem lankadt a lelkesedésük, ugyanis újból belevágtak a kalandba. A még nagyobb „72 órás” hagyománnyal rendelkező Kecskemét, Kiskunhalas és Tiszakécske sem maradt ki idén sem, míg Soltvadkerten ismét lelkes általános iskolások kapcsolódtak be a programba.

', 'format': 'full_html1