Egy rendkívüli tanév kezdete

Érkezésetek tehát ünnep mindannyiunknak!”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Téglás László igazgató a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola 550 diákját a rendhagyó 2014-2015-ös tanév megnyitóján. A rendhagyó kifejezés cseppet sem túlzás, hiszen az intézmény történetének talán legnagyobb fejlesztéseibe kezdett a nyár folyamán, amelyekről az intézményvezető részletesen beszámolt az ünnepségen jelenlévő, közel ezer diáknak, vendégnek, valamint az ünnepségen részt vevő Fülöp Róbert alpolgármesternek.

„…Az ünnep fontosságának tudatában mi, a házigazdák, sokat készültünk jöttötökre. Vártunk titeket, hogy olyan környezetbe érkezhessetek, ami barátságos, befogadó és családi. A nyár folyamán olyan nagyszabású korszerűsítési munkálatokba kezdtünk, amelyek több mint egy évig tartanak majd, megújítjuk az iskola számos épületét. Nagyságrendjében ilyen mértékű modernizáció talán utoljára 40 évvel ezelőtt volt a Rákócziban. Több változást máris láthattok: lecseréltük a Kossuth utcai épület teljes tetőszerkezetét, kicseréltük a bejárati terek-folyosók burkolatait, a kollégium épületében fűtéskorszerűsítési munkálatok zajlanak szeptember végéig. Szeptember folyamán elkészül a tanműhelyben egy forgácsoló szakműhely a CAD-CAM informatikusok 14. éves gyakorlataihoz. Három hét múlva két komplett napelemes rendszer is hozzákezd a villamosenergia-termeléshez, ezek építése is zajlik jelenleg. Ősztől minden nyílászárót kicserélünk az iskola homlokzatában. Új hőszigetelt falakat alakítunk ki, amelyen szép vakolatokkal teljesen újszerűvé varázsoljuk a Tekót. Tavasszal itt is korszerűsödik a fűtésrendszer, a csarnok tetején elindul egy harmadik napelemes erőmű is. És ha a Jósisten erőt ad, minden reményünk szerint egy év múlva e sok munkálat zárásaként átadhatjuk nektek az új 300 négyzetméteres ebédlőnket, ami fontos közösségi tere lesz az intézménynek.

Láthatjátok, hogy komolyan gondoljuk küldetésünket, hiszünk abban, hogy jó iskolaként komoly dolgunk van veletek kedves diákok. E törekvéseink persze semmit sem érnének, ha nem tartaná mögöttünk óvó-védő kezét fenntartónk a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. Önzetlen szerepvállalásáért mély főhajtás mellett, nagy köszönettel tartozunk!

Vártunk titeket. De mit sem ér a kő a tégla a beton a cserép, minden szürke élettelen dolog, amiből e fagyos tárgyi valóság keveredik, ha nincs az a lélek, ami meleg színekkel átfesti mindezt…”

 

Az új tanév rendkívülisége nem csupán a korszerűsítési munkálatokban keresendő. Fontos szakmai változás az, hogy Rákóczi szeptember 1-jétől hivatalosan is gimnáziumi képzést indíthat. Először a következő tanévtől, 2015. szeptember 1-jétől indulhat el a száz éves intézmény falai között az új iskolatípus. Eredményeiben, szakmai minőségében az iskola már hosszú évekkel ezelőtt megérkezett a négyosztályos gimnáziumok mezőnyébe. A nyáron lezáródó hosszú adminisztrációs folyamat, immáron hivatalosan is megnyitja az utat a kitűzött új cél felé.

Az iskola által elképzelt irány nem egyszerűen valamilyen általános gimnáziumi képzés, hanem egy speciális, a saját korábbi értékeire, erősségeire hagyatkozó úgynevezett szakgimnáziumi irány.

Az iskola gimnáziumi osztálya indulása esetén két szakgimnáziumi csoportban gondolkozik:

Informatikai szakgimnázium

Főbb jellemzők:

Csoportbontásban emelt számú idegennyelv, matematika, fizika tanórák a műszaki felsőoktatásban továbbtanulni szándékozóknak, a számítógépes gépírás tanórák, és az igen magas óraszámú informatika pedig az informatikai felsőoktatást választóknak szolgáltathatnak széles szakmai alapot.

Közgazdasági szakgimnázium

Főbb jellemzők:

Csoportbontásban emelt számú idegennyelv, matematika, informatika, számítógépes gépírás és az igen magas óraszámú gazdasági ismeretek tanórák a gazdasági felsőoktatásban továbbtanulni kívánó diákoknak garantál sikeres tanulmányokat.

A tervezett szakgimnáziumi képzésről általában elmondható az, hogy kifejezetten a felsőoktatásba továbblépni szándékozó diákok számára javasolt. A szakosítás során megtanult informatikai, közgazdasági többlet minden olyan fiatalnak is előnyére válik a mai világban, aki nem ezeken a területeken, hanem más egyetemi szakokon folytatja tanulmányait.

II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatika Szakközépiskola és Gimnázium az új nevével hangsúlyozni kívánja azt, hogy a korábbi évtizedeire jellemző három szakközépiskolai szakmacsoportjában is dolgozik tovább. A három szakközépiskola osztályba azokat a tanulókat várja, akik a felsőoktatási továbbtanulás lehetősége mellett a nagyobb óraszámú szakmai tanulmányok alapján komplex érettségit téve szakképesítéshez kívánnak jutni. Az iskola 13. évfolyamára kínált szakképzéseken továbbtanulva pedig megszerezhetnek egy emelt szintű szakmát is.

Az iskola pedagógusi közössége az új tanév kihívásaira lelkileg is ráhangolódott. Szeptember 6-án Máriagyűdre látogatott, ahol megismerhette a kegytemplom történetét, majd Dr. Finta József érseki helynök, plébános atya szentmisét celebrált a közel félszáz fős tantestületnek.

 

', 'summary': '

Érkezésetek tehát ünnep mindannyiunknak!”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Téglás László igazgató a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola 550 diákját a rendhagyó 2014-2015-ös tanév megnyitóján. A rendhagyó kifejezés cseppet sem túlzás, hiszen az intézmény történetének talán legnagyobb fejlesztéseibe kezdett a nyár folyamán, amelyekről az intézményvezető részletesen beszámolt az ünnepségen jelenlévő, közel ezer diáknak, vendégnek, valamint az ünnepségen részt vevő Fülöp Róbert alpolgármesternek.

', 'format': 'full_html1