A II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola beszámolója tanulmányi versenyeken elért eredményekről

„..És végezetül mély főhajtás mellett köszönettel tartozunk fenntartónknak, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, hogy önzetlen szerepvállalásával vezet bennünket utunkon, biztosítva minden feltételt ahhoz, hogy magáról értékként gondolkodó iskola maradhassunk…”

E mondatok hangzottak el a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola ballagási ünnepségének igazgatói beszédében. Hogy miként tudja egy iskola igazán kifejezni köszönetét, annak persze számos módja lehet, de ezek közül talán az egyik legértékesebb, ha az intézmény tehetséges, remek fiataljai sok szép versenyeredménnyel hálálják meg mindenkinek azt a munkát, szolgálatot, amit a saját területén végez a közös cél érdekében.

A tanév végéhet közeledve számos megyei- és országos tanulmányi versenynek született meg a végeredménye, amelyekről büszkén hírt is adunk:

Matematika-fizika eredmények:

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe bejutott tanulóink sikeresen birkóztak meg a bonyolult matematika feladatokkal, melynek eredményeként Mándity Fabio (12. a) a 12. helyen végzett, 50 többletpontot szerezve ezzel a felsőfokú felvételi eljárásban. Kónya Csaba (11. a) 21. helyezett lett, jutalma 25 többletpont, míg Kristóf Roland (12. a) a 35. helyet szerezte meg. A felkészülésben Pogár-Ónodi Szilvia és Tóbiás Zoltánné tanárnő voltak a segítségükre.

Hasonló sikereket könyvelhettek el a Szakács Jenő Megyei Fizikaverseny eredményhirdetésére meghívott diákok is. A 9-10. évfolyamosok kategóriájában Frittmann Patrik (9. a) a 3. helyen végzett. A 11-12. évfolyam összevont versenyén a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára Rákóczis diák léphetett. Első helyezéssel büszkélkedhet Kovács Kristóf (12. a), második helyezést ért el Törjék Noel (11. a), Farkas Dávid (12. a) pedig a harmadik helyezésért járó díjat hozta el. A szép eredmények Szauter Zsuzsanna és Tóbiás Zoltánné tanárnők felkészítő munkáját is dicsérik, akik tevékenységükért külön elismerésben részesültek.

Külön örömteli esemény volt az iskola életében, hogy május 4-én a Kiskunhalas Város Napján, ünnepélyes keretek között iskolánk pedagógusa, Tóbiás Zoltánné Kiskunhalas Város Közneveléséért Díjat vehetett át Kiskunhalas polgármestertől. A kitüntetéssel Kiskunhalas a tanárnő matematika és fizika tantárgyak területén végzett kiemelkedő tehetséggondozó munkáját ismerte el.

Szakmai versenyeredmények

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV) agrár-közgazdaságtan, agrár-áruforgalmazás kategóriában a teljes dobogót hozhatták el a Rákóczis diákok. Tápai Petra (14.b) 1. helyezett, Gere Sándor 2. helyezett, Szabó Evelin 3. helyezett lett a legrangosabb országos szakmai versenyen. Felkészítő tanáraik: Keresztúriné Virág Mónika, Dávid Géza.

Nem tétlenkedtek a 12-es agrárosok sem, hiszen a szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Verseny (SZÉTV) fontos országos helyezéseket hozhattak haza: Ez alapján Rácz Attila az országos verseny 7. helyét szerezte meg, Fábián Krisztián 9. pozícióban végzett, míg Schütz Martin a 21. lett. Attila és Krisztián így 100 pluszpontot szereztek a felsőoktatási felvételihez, de Martin is „elkönyvelhet” 25-öt, így a fiúk továbbtanulásában is komoly jelentősége van ennek a kiváló eredménynek!

A felkészítésben Farkas Péter, Gyenizse László és Dávid Géza segítették a diákokat!

Anyanyelv

Iskolánk diákja, Farkas Edit Parrag Szilvia tanárnő kíséretében vett részt Szép Magyar Beszéd Verseny országos döntőjén.

A győri városháza dísztermében tartott megnyitó beszédében Wacha Imre főiskolai docens, a bírálóbizottság elnöke hangsúlyozta: „Az anyanyelv a nemzeti kultúra éltető eleme, amely összekapcsol múltat és jelent, és egy közösségbe fogja össze mindazokat, akik anyanyelvükön tanultak meg gondolkozni, érezni, akik ezen a nyelven fogadtak hűséget, akikből ezen a nyelven fakadt elő öröm és bánat, akik számára létezik anyaország és anyaföld.”

A versenyprogram szerint pénteken délelőtt a szabadon választott szövegek felolvasása után nyelvi feladatokat oldott meg a 150 résztvevő, majd városnézés, este pedig színházlátogatás következett. Szombaton a kötelező szövegek versenyével folytatódott a műsor, a délután pedig már a szakmai értékelésé volt. A vasárnap délelőtti ünnepélyes eredményhirdetésen Farkas Edit az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíjában részesült.

Szintén a társadalomtudományi munkaközösség háza tájáról érkezett a következő szép eredmény is:

A Tolsztoj Társaság által meghirdetett orosz műveltségi vetélkedőn a 11. b osztály csapata (Eszik Viktória, Gulyás Etelka, Kozla Henrik Márk, Vég Vivien) a részt vevő 107 magyarországi csapatból bekerült az első 20-ba, és így a szeptemberben a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezendő 2. fordulóba. Ehhez hat összetett feladatot kellett megoldaniuk az orosz történelem, irodalom, képző- és filmművészet témakörében, valamint a kreativitásukat is próbára tették, hiszen fogalmazásokat, képeket, sőt, filmet is kellett készíteni.

A versenyzők felkészítő tanárukkal, Balog Lajossal együtt izgatottan várják a szeptemberi döntőt, amelynek tétje egy szentpétervári utazás.

Kiemelkedő eredmények a Teleki-virág Vetélkedőn

Mindhárom Tekós csapat a legjobb tízben végzett.

Az idén is megrendezésre került a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára, a Romániai Magyar Pedagógusok Szervezetének Teleki Oktatási Központja (Szováta) és a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület összefogásában létrehozott Teleki-virág Vetélkedő.

A három fordulós vetélkedősorozaton két fős csapatok indulhattak. Az első fordulóban a csapatoknak egy rövid (legfeljebb 12 oldalas) dolgozatot kellett készíteniük az ajánlott tíz témakör egyikéből, melyek Erdély történelmével, kulturális, népművészeti emlékeivel és természetismeretével voltak kapcsolatosak.

Iskolánkat három csapat képviselte, őket a második fordulóra is behívták, melyet 2014. március 28-án rendeztek Szegeden. Ezen a napon a csapatoknak egy maximum 5 perces előadásban be kellett mutatniuk társaiknak az általuk feldolgozott témakört. Az előadások után minden csapat egy 50 kérdésből álló tesztlapot töltött ki Erdéllyel kapcsolatban. A tesztlapok értékelésének ideje alatt, ill. a bemutató előadásokkal párhuzamosan a csapatoknak képeket, tárgyakat és preparátumokat kellett felismerniük Erdély természeti értékeiről, jellegzetes településeiről, épületeiről. Az iskolánkat képviselő három csapat nagyon szép helyezéseket ért el.

Farkas Edit 11. c és Schütz Martin 12. b az előkelő 4. helyezést érte el, egy ponttal lemaradva a lehetőségről, hogy áprilisban részt vehessenek Szovátán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Teleki Oktatási Központjában erdélyi magyar középiskolásokkal közösen, a Teleki-virág vetélkedő záró fordulóján.

A Magyar Éva Anna 11. c és Gulyás Etelka 11. b alkotta csapat a 7. helyezést, míg a Grátz Gréta 11. b és Péli Szabina 11. b alkotta páros a 8. helyezést érte el.

Mindhárom csapat lehetőséget kapott, hogy részt vegyen 2014 augusztusában a CSEMETE Egyesület bugaci oktatóközpontjában megrendezésre kerülő természetvédelmi és kultúrtörténeti 5 napos táborban – a Szovátán helyezést elért erdélyi diákokkal közösen. Felkészítő tanáraik: Sós Erika és Juhászné Perneki Andrea tanárnők voltak.

Gratulálunk minden remek diáknak, és minden elhivatott felkészítő pedagógusnak!

', 'summary': '

„..És végezetül mély főhajtás mellett köszönettel tartozunk fenntartónknak, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, hogy önzetlen szerepvállalásával vezet bennünket utunkon, biztosítva minden feltételt ahhoz, hogy magáról értékként gondolkodó iskola maradhassunk…”

', 'format': 'full_html1