Ismét színvonalas volt a Kárpát-medencei prózaolvasó verseny

Immár 16. alkalommal gyűltek össze a diákok, hogy tolmácsolják az Erdélyi Helikon íróinak műveit. A sikeres prózaolvasó versenyt április 8-án pénteken rendezte meg az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium. A Csipke Hotel konferenciatermében dr. Döme Ottó egyesületi elnök köszöntötte a jelenlevőket, köztük Balázsfi Csabát, Nyirő József unokáját.

A rendezvény nyitányaként a szakközépiskola tanulóinak rövid műsorát tekinthette meg a közönség: erdélyi táncok, illetve a magyarságról, összetartozásról szóló versek tették emelkedetté a hangulatot.

A műsort követően beszédek hangoztak el. Először Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlevőkhöz, majd a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója, Téglás László. Mindketten kiemelték az erdélyi írók művészetének fontosságát és azt, hogy a jövő nemzedékének milyen nagy szerepe van abban, hogy magyarságunk, kultúránk fennmaradjon. Báró Kemény János unokája, Kemény Endre nem tudott jelen lenni, így levélben tolmácsolta szavait az ifjúsághoz és a szervezőkhöz.

A versenyt Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese nyitotta meg.

Idén is két korcsoportban mérkőztek meg a tanulók.

Az általános iskolások 19-en versenyeztek, közülük 10-en érkeztek a határon túlról. Nyirő József Isten igájában című művéből olvastak fel részleteket a zsűri előtt, melynek tagjai voltak:

Osváth Emese, mestervezető pedagógus, a budapesti Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola tagintézmény-vezetője

Dr. Horváth-Futó Hargita, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanszékvezető-helyettese, egyetemi docens, a szenttamási Gion Nándor Emlékház munkatársa

Borbély Judit, a budapesti Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola magyar munkaközösségének vezetője, Németh László-díjas pedagógus.

Farkas Edit, az elmúlt évek prózaolvasó versenyeinek résztvevője, díjazottja

Kapus Krisztián, a kiskunhalasi VOKE Vasutas Művelődési Ház igazgatója, magyar-könyvtár szakos tanár, volt országgyűlési képviselő.

 

A középiskolások Kós Károly Az országépítő című regényéből vett részleteket tolmácsolták. tizenöten versenyeztek, közülük 4-en érkeztek a határon túlról. A zsűri tagjai:

Gergely Felícián, író, könyvkiadó; a Bartók Béla Unitárius Egyházközség világi vezetője

Prof. Dr. Hózsa Éva egyetemi docens, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének, valamint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanára, a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja.

Nagy Istvánné, a Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda címzetes igazgatója; a Tanítóképző Főiskolai Kar Magyar nyelv és irodalom szakos tantárgypedagógusa

Nagy-Biblia Nóra, az elmúlt évek prózaolvasó versenyeinek résztvevője, díjazottja

Pál László, a Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársa; magyar-orosz szakos tanár, a Halasi Tükör kulturálisrovat- vezető újságírója.

 

A közel másfél órás versengés után megszületett a végeredmény. Valamennyi diák a támogatók által összeállított könyvjutalomból álló csomagot vehetett át.

 

Az általános iskolások díjazottjait Osvát Emese zsűri elnök szólította ki.

Emléklapot kapott

 • Bálint Hanna, Erdély
 • Édes Rebeka, Kiskunhalas (Szilády)
 • Galgóczi Réka, Jánoshalma
 • Kiss Gergely, Kiskunhalas (Felsővárosi)
 • Koncz Benő, Cegléd
 • Nagy Klementina, Erdély
 • Öcsák Ágnes, Kárpátalja
 • Pásztor Beatrix, Vajdaság
 • Rozgonyi Lili, Baja
 • Semeczky Enikő, felvidék
 • Torma Eszter, Kiskunhalas (Szent József)
 • Tóth Laura, Kiskunmajsa
 • Tóth Nikoletta, Vajdaság

 

Különdíjat kapott a vajdasági Bakos Donatella, Nagy Norbert a kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskolából valamint Czirják Rudolf Erdélyből.

A 3. helyen a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulója, Gombkötő Katalin végzett.

A 2. helyezett a felvidéki Noszkai Ágnes lett.

Az első helyet idén is, akárcsak tavaly a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tanulója, Tabajdi Anna Borbála érdemelte ki.

 

A középiskolás eredményt Gergely Felícián zsűri elnök ismertette:

Emléklapot kapott:

 • Bata Viola, Kiskunhalas (Szilády)
 • Kamara Máté, Kiskunhalas (Vári)
 • Kondor Orsolya, Kárpátalja
 • Kovács István Mátyás, Kiskunhalas (II. Rákóczi)
 • Tóth Márk, Kiskunhalas (Vári)
 • Tóth Tilla, Vajdaság
 • Tősmagi Klaudia, Kiskunhalas (Bibó)

Különdíjat a kárpátaljai Oroszi Dóra, a felvidéki Fülöp Cyntia, a KSZC Humán Szakképző Iskolájának tanulója, Révész Petra valamint Tóbiás Anna, a KRK Szilády Gimnáziumának tanulója.

A zsűri különdíjasa Madaras Anna lett, aki a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium tanulója.

A 3. helyen a bajai III. Béla Gimnázium tanulója, Horváth Kata végzett.

A 2. helyezett a halasi Bibó István Gimnázium diákja, Bényi Luca Pálma lett, akinek a zsűri elnök egy Kós Károly által aláírt kiadványt is átadott emlékül.

Az első helyet Szűcs Csaba Ákos, a KSZC Humán Szakképző Iskolájának végzős tanulója érdemelte ki.

A színvonalas verseny zárásaként Dr. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek szólt a jelenlévőkhöz, majd a résztvevők megkoszoúzták az Erdélyi Csillagok Fáját, ahol ismét felcsendült a Határtalan című dal és a székely himnusz.

', 'summary': '

Immár 16. alkalommal gyűltek össze a diákok, hogy tolmácsolják az Erdélyi Helikon íróinak műveit. A sikeres prózaolvasó versenyt április 8-án pénteken rendezte meg az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium. A Csipke Hotel konferenciatermében dr. Döme Ottó egyesületi elnök köszöntötte a jelenlevőket, köztük Balázsfi Csabát, Nyirő József unokáját.

', 'format': 'full_html1