A labdarúgás ünnepe volt a 45. Rákóczi Kupa

Zsúfolásig megteltek a Városi Sportcsarnok lelátói a 45. Rákóczi Kupa ünnepélyes megnyitójára az elmúlt hétvégén. A február másodikán kezdődő egyedülálló sporteseményt Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, korábbi világ- és Európa-bajnok öttusázó nyitotta meg, köszöntötte a rendezvényt Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, valamint Bányai Gábor országgyűlési képviselő is.

A versenyen ezúttal is tíz középiskola, a Rákóczi Hadnagya Kupán – melynek helyosztó mérkőzéseit szintén ezen a hétvégén rendeztük – szintén tíz általános iskola csapata vett részt.

A tekós csapat számára egy 0-0-s döntetlennel indult a torna a Gyöngyös ellen, aztán még pénteken jött a javítás a Sepsi 7-0-s legyőzésével. Szombaton a Kecskemét ellen egy újabb diadallal indult a nap, aztán viszont a kiváló erőkkel álló Orosháza elleni mérkőzés 1-1-es eredménnyel ért véget, így a mieink pótselejtezőre kényszerültek, míg a békési csapat egyenes ágon jutott a legjobb négy közé.

    1  2  3

A másik csoportban az előzetesen is esélyesnek tartott Bibó lett az első, a Dékáni és a Magyarkanizsa pedig jogot szerzett a pótselejtezőkre.

A nap üde színfoltja volt a Ferencváros Öregfiúk gálamérkőzése, amelyen a korábbi sztárjátékosok a Tekó All Star csapatával mérkőztek. A Fradit erősítette többek között Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke. A gólokban gazdag, közönségszórakoztató meccset végül a Fradi nyerte 6-4-re.

A kora esti pótselejtezőkben a Tekó a Dékáni ellen vívta ki a négy közé jutást, míg a Gyöngyös büntetőkkel búcsúztatta a Magyarkanizsát.

 

           10                                         5 

Vasárnap előbb az Orosháza ünnepelhetett döntőbe jutást a Gyöngyös ellen, majd jött az előzetesen legjobban várt párosítás: Tekó – Bibó. Mindkét csapat kihozta magából a maximumot. A vezetést a Tekó szerezte meg, amire a Bibó egy öt-a-négy-ellen formációval próbált válaszolni. Egyenlítés helyett azonban újabb tekós gól következett, így a kupa történetében először alakult ki Tekó – Orosháza döntő.

  7  8 9       

A helyosztók előtt a Hadnagya Kupa bronzmeccse következett, ahol a Fazekas magabiztosan győzött a Soltvadkert ellen.

Ezt követően a nagyok bronzmeccsén a Bibó 1-0-ra diadalmaskodott, így zsinórban másodszor szerzett érmet.

A fináléban két remek csapat mérte össze tudását. A nagyobb helyzetek az Orosháza előtt adódtak, de a vezetést mégis a Tekó szerezte meg. A hazai játékosok félig már a kupa fület fogták, amikor jött az orosházi egyenlítés. A kétszer ötperces hosszabbítás nem hozott gólt, így büntetőkkel dőlt el a kupa sorsa. Az idegek harcát az Orosháza bírta jobban és 3-2-re győzni tudott. Története során negyedszer hódította el a Rákóczi Kupát, míg a mostani vándorserlegre már harmadszor véshetik fel az iskola nevét.

A mérkőzések sorát a Hadnagya döntője zárta, ahol a Felsővárosi szoros meccsen megvédte címét a Kiskunmajsa ellen.

A rendezvény megvalósulásához a sportolókon kívül nagyon sok magánember és vállalkozás önzetlen munkája és anyagi segítsége is kellett, hiszen ezek nélkül nem lehetett volna biztosítani azokat a körülményeket, melyek az érkező csapatokat és vendégeinket fogadták.

Az eredményhirdetésen aztán soha nem látott mennyiségű különdíj került kiosztásra, hála a hatalmas támogatói körnek, akik nélkül elképzelhetetlen lett volna a Rákóczi Kupa ilyen magas színvonalú megrendezésre. Köszönet nekik ezúton is.

Téglás László igazgató úr abban a reményében zárta be a tornát, hogy 2019 februárjában újra találkozunk.