Tanévkezdés a kiskunhalasi Tekóban

Nagyon sok változást hozott az új tanév a Főegyházmegye kiskunhalasi középiskolájában, amely gimnáziumi képzése mellett szakképzéssel is foglalkozik. A megújuló szakképzési rendszer életre hívta e tanévtől az ún. szakgimnáziumi iskolatípust mind kilencedik, mind tizenharmadik évfolyamon. Az intézmény közel kétszáz új tanulója már ebben a rendszerben kezdhette meg tanulmányait.
\r\n 

A változások következménye volt az is, hogy az iskola neve módosult. A Tekó hivatalos neve szeptember 1-étől II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium.
\r\n 

A nyár folyamán az iskola közössége igen sok munkával készítette elő a változásokat, és ennek eredményeként minden kis részlet példaértékűen a helyére is került a tanévnyitó pillanatáig, amikor is az új diákok a változásokat is szimbolizáló, megújult iskolajelvény átvételével igazi szakgimisekké válhattak.
\r\n 

E sok munkát az intézmény vezetése egy a csapatot, lelket erősítő szakmai kirándulással köszönte meg az iskola igen kiváló, elhívatott pedagógusainak.
\r\n 

A programra hagyományosan szeptember 16-17-én került sor, a cél Mezőkövesd, Poroszló és maga a Tisza-tó volt.
\r\n 

Az indulás meglepő véletlenszerűségébe csomagolva szembesülhetett a rákóczis tantestület a Jóisten nagy rendező tehetségével. Történt ugyanis, hogy út közben utolérte a csapat autóbuszát a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános iskola nevelőtestületének autóbusza. Ugyanazon a napokon, hasonló útiránnyal ők is kirándulni indultak. A két nevelőtestület baráti összeintegetése a buszok ablakából, mintegy szimbolikusan is kifejezte azt a törekvést, szándékot, hogy e két remek intézménynek kart karba öltve igen fontos küldetése van Kiskunhalason, a Főegyházmegyében, a katolikus nevelés-oktatás területén.
\r\n 

A rákóczis program első állomása a mezőkövesdi Szent László templom megtekintése volt. A műemléki védettségű egytornyos barokk épület nemrégiben lett felújítva, impozáns belső terére mindenki rácsodálkozott. A templomban található ún. matyóorgona szintén lenyűgöző látványt nyújtott.
\r\n 

A templom után a Matyó Múzeumban és a Hadas városrészben is megcsodálhatták a pedagógusok Mezőkövesd hagyományait, kultúráját.
\r\n 

Az estét a festői szépségű Tisza-tó partján fekvő Poroszlón töltötték a pedagógusok. Ugyanitt másnap délelőtt megtekintették a 2012-ben átadott Ökocentrumot. Idegenvezető segítségével ismerhették meg Magyarország állatvilágát és Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát. Hajókiránduláson is részt vehetett a tantestület - a gyönyörű környezetben csak ámulhatott mindenki a sok látványosságról, természeti szépségtől.
\r\n 

A szombati közös záró ebéd után feltöltődve, élményekkel gazdagon, az új tanév sok-sok kihívására felkészülve térhetett haza Kiskunhalasra a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium pedagógusi közössége.