Vízkereszt napi színházmegáldó ünnepség Kecskeméten

A Főegyházmegye és a Színház történetében is egyedülálló eseménynek lehettek tanúi január 6-án, Vízkereszt napján a kecskeméti Katona József Színház múzsák játékához szokott százhúsz éves falai, hiszen Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek szentelte meg azokat. „Isten áldását kérjük erre az épületre, hogy lakjék benne egészség, tisztaság a Lélek legyőzhetetlen ereje, töltse el alázat, jóság és szelídség és kérjük, maradjon ez az áldás minden helységén és lakóján Krisztus a mi Urunk által."

A főpásztor a színház megáldásának páratlan eseményén Hans Urs von Balthasar svájci teológus gondolatait alapul véve hangsúlyozta a színház és a természetfölötti kapcsolatát, mely az életben és az iskolai nevelésben is az embert gazdagító, lelket-szellemet kiteljesítő hatással bír.

Ahol emberi közösség van, ott megjelenik a közlés, az előadás szelleme. Az előadás közösségből születik, és különböző hagyományok formáit, jelmezeit ölti magára. Az előadás felhasználja a nyelvet, a ritmust, a gesztusokat és megtisztítja az utat közöttünk. A színház az az épület, ahol hivatásosan is előtérbe kerül ez a gondolat, illő tehát, hogy az épületet és a színház világát alkotó színészeket és a nézőket is megáldjuk Vízkereszt napján. Ebben az épületben emberi létünk örömeit, bánatát, drámáit viszontláthatjuk, amely ha esztétikummal és erkölcsiséggel párosul, katarzisban megtisztítja az emberi lelket és még a természetfölötti világba is felemelheti.”

Az ünnepség az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatójának köszöntő, a Vízkereszt jelentőségét az iskola életén bemutató, valamint az elmúlt húsz év munkáit köszönő szavaival folytatódott.

A novemberi jubileumi műsort a nagy érdeklődésre való tekintettel, közkívánatra Érsek úr és a Színház Igazgatójának segítségével rendezték meg újra, ismét telt ház előtt. A diákok a főegyházmegyei, a kecskeméti városi iskolák, és a szülők mintegy ötszáz fős közösségének nemcsak azt mutatták be a dráma, a zene- és a táncművészet eszközeivel szívet-lelket melengető, katartikus módon, hogy ki volt Szent Imre herceg, de azt is, hogy saját érzéseik szerint mit jelent „szentimrés” diáknak lenni.

A lányok és fiúk az alsó tagozattól nyolcadikig, sőt öregdiákként is egyaránt önfeledten mutatták meg a dráma személyiségformáló, örömet adó hatását, s egy-egy helyzetben a jövőbe mutató tehetségüket is.

Valódi iskolatörténeti jelentőségű esemény volt ez” – summázta a történteket Dr. Bábel Balázs érsek úr az ünnepség végén, mely egyben a színházat is megerősítette Isten dicsőségét hirdető pályáján.

 

', 'summary': '

A Főegyházmegye és a Színház történetében is egyedülálló eseménynek lehettek tanúi január 6-án, Vízkereszt napján a kecskeméti Katona József Színház múzsák játékához szokott százhúsz éves falai, hiszen Dr.', 'format': 'full_html1