„ÉVREKÉSZ”

Tanévkezdő projekt a Szent József Katolikus Általános Iskolában

 

„Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá”

(1Pét 2,5)

 

Idei tanévünket rendhagyó módon indítottuk. Évrekész elnevezésű projektünk célja a kisebb, illetve nagyobb közösségünkhöz való tartozás megerősítése, katolikus identitásunk növelése volt. A programok három napot öleltek fel.

 

1. nap - 2014.09.01.:

Az első három órában az osztályfőnökök a legfontosabb szervezési feladatokat végezték el osztályszinten ismerkedve egymással és az új tankönyvekkel.

10 órától évfolyamszinten különböző előadásokon, gyakorlati bemutatókon vettek részt a gyerekek forgószínpad szerűen. Az iskolai védőnő beszélt nekik a helyes mosdóhasználatról, az alapvető higiéniás szokások elsajátításáról, a balesetvédelem fontosságáról.

 

Az iskolarendőr a biztonságos, helyes közlekedésről, kerékpárhasználatról tartott előadást. Bemutatta azt is, hogyan kell felszerelni a különböző tartozékokkal a biciklit, hogy ne veszélyeztesse a kerékpáros se a maga, se mások testi épségét.

 

Nagy sikere volt a gyermekek körében az őrző-védő kutyás bemutatónak, melyet az iskola udvarán rendeztek meg a szakemberek.

 

A felső tagozatosok a tornacsarnokban a mentősök prezentációját láthatták a balesetvédelemről, elsősegélynyújtásról, illetve lehetőséget kaptak az újraélesztés gyakorlására bábun.

 

 

2. nap - 2014.09.02.

Tanévkezdő programunk második napja az osztályközösség erősítésén túl a lelki megerősödés jegyében telt. A mottó : ” Mint élő kövek épüljetek lelki házzá…” végigkísérte napunkat. Az egyik helyszínen osztályonként apró köveket festettek, melyeket az aulában helyeztünk el. Ezek a kövek jelenítik meg a gyerekeket. A tanév ideje alatt az aulában figyelmeztetnek bennünket a kitűzött célra.

 

A másik helyszínen hitünkről, életünkről, katolikus létünkről beszélgettek a gyerekek a hitoktatók irányításával.

 

Voltak közösségépítő játékok , illetve gyümölcssalátát is készítettünk osztályonként.

 

Nagy sikerrel szerepeltek iskolánk volt diákjai /gimnazisták,főiskolások / bábműsorukkal, melynek ötlete az ifjúsági táborban született.

 

A fiatalok nagy lelkesedéssel és komoly készülettel vettek részt a többi foglalkozáson is.

Közös énekléssel zártuk a napot kollégáink és az iskolai gitárszakkörösök kíséretével.

Az élményeiket a gyerekek plakátokon rajzokkal, fogalmazásaikkal, fényképekkel örökítették meg.

 

 

3. nap - 2014.09.5.

Iskolakezdő projektünk harmadik napja a szülők részvételével, bevonásával zajlott. Az udvaron közös fitnesz-tornán vett részt az iskola apraja-nagyja, majd ügyességi vetélkedő, sorversenyek, kötélhúzás és apukák részvételével „örömfoci„- bajnokság következett.

 

Eközben ügyes anyukák és gyermekeik az osztályfőnökökkel szendvicseket készítettek, amelynek során a találékonyság, kreativitás nagy szerepet kapott. Az egészséges táplálkozás elveit is szem előtt tartották. Ezen „alkotások” fotóit kinagyítjuk, s ezek az ebédlőt fogják díszíteni.

 

A 4 .osztályosok „flash-mob” kezdeményezésébe mindenki bekapcsolódott! Együtt táncolt pedagógus, diák, szülő…

 

A hét zárásaként Tóth Tibor igazgató úr, és Dr. Finta József atya összegezte programsorozatunk lényegét, biztatott minket az örömteli, jó hangulatú közös munkára, és az Úr áldását kérte a tanévre.

Záró alkalmunkon egy tini sztár gondoskodott a fergeteges hangulatról.

 

Így indultunk mi, szentjózsefesek az idei tanévnek. Szülők, pedagógusok, gyerekek egyöntetűen úgy gondoljuk, hogy – leszűrve a tapasztalatokat – így kívánjuk majd kezdeni a következő tanévet is.

Köszönetet mondunk a Szülői Munkaközösségnek, hogy a projekt költségeihez hozzájárult.

 

 

a Szent József Katolikus Általános Iskola nevelőtestülete

 

 

 

', 'summary': '

Tanévkezdő projekt a Szent József Katolikus Általános Iskolában

 

„Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá”

(1Pét 2,5)

 

', 'format': 'full_html1