KETT képzés Imrehegyen

kett

A Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett 30+ kihelyezett továbbképzés megrendezésének adott helyet 2021.október 21-én a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda Imrehegyi Tagintézmény Tagóvodája. A képzés helyszíne a helyi általános iskola tornaterme volt, melynek témája a Kett-módszer bemutatása az óvodában. Szakmai napunkon 30 fő vett részt, a Kalocsa-Kecskemét Egyházmegyéhez tartozó intézmények közül 7 óvodából képviseltette magát óvodapedagógus, és a helyi óvónők, tanítók, intézményünk iskolalelkésze, hitoktatója. A Kett- módszert Sipos Edit hittanár, a Franz Kett Pedagógiai Műhely vezetője, s ezen pedagógiai módszer hazai képviselője ismertette. A módszert nemcsak elméleti oldaláról, hanem gyakorlati oldaláról is átélhették a résztvevők.

A Franz Kett német pedagógus által kidolgozott valláspedagógia a keresztény istenképre és emberképre épül. Középpontjában a teremtett és megváltott ember áll, aki közösségben él, talál magára és fedezi fel az élet értelmét. A módszer látványos része a foglalkozások alkalmával elkészülő padlókép, mely közös élményt nyújtó alkotásként születik. Kett és munkatársai 45 éve szerveznek képzéseket pedagógusoknak és foglalkoznak gyermekcsoportokkal. Ezt a módszert Magyarországon Sipos Edit honosította meg, aki személyesen a módszer megalkotójától sajátíthatta el.

A szakmai napot intézményünk iskola lelkésze Tóth Tibor atya nyitotta meg, ezt követően Edit a módszer elméleti oldaláról beszélt. A gyakorlati részt egy közös tánccal nyitottuk meg, majd mindenki helyfoglalás előtt köszöntötte egy általa kiválasztott társát. Megállapítottuk, hogy mindannyiunknak helye van itt. „Itt vagyok, jelen vagyok, megérkeztem”. Az előadó sok kellékkel érkezett, melyek elengedhetetlen részei a módszer kivitelezésnek. Ezeknek az eszközöknek a segítségével megpróbáltuk padlókép alkotással megjeleníteni az aznap reggeli idevezető utunkat. A foglalkozás során elkészülő padlókép a közös alkotás örömére, a közösen választott középpontra irányítja a figyelmet. Majd egy újabb padlókép alkotásába kezdtünk, melyhez színes kendőket használtunk fel. A nap zárásaként egy képzeletbeli fényképezőgéppel lefotóztuk alkotásunkat és elmentettük az emlékezetünkben és a szívünkben.

Tartalmas napot tölthettünk együtt, élményekkel a szívünkben térhettünk haza sok új, hasznos dolgot tanulva. Bízunk benne, hogy kollégáink kedvet kaptak a módszer kipróbálásához, a gyermekek hitéleti nevelésében való alkalmazásához. Ezúton szeretnénk megköszönni a KaPI-nak a kihelyezett képzés lehetőségét és az egyházmegyénk intézményeivel ilyen formájú együttműködését! Az egyházmegye óvodapedagógusai tavasszal Kiskunhalason folytatják a kihelyezett képzést, melynek témája a mozgásfejlesztés lesz.

                                                                                                                                                                                                                         Ledenyák Klára